Správná hodnota pH – klíčový faktor při údržbě bazénové vody

Toužíte po čisté a kvalitní bazénové vodě? Zaměřte se na hodnotu pH, která je jedním z nejdůležitějších parametrů, který byste měli v bazénové vodě pravidelně sledovat. Pro nejlepší výsledky doporučujeme udržovat hodnotu pH v rozmezí mezi 7,2 až 7,6. 

Jak si můžete zkontrolovat hodnotu pH v bazénové vodě?

Hodnotu pH doporučujeme v bazénu pravidelně kontrolovat a upravovat na správnou hodnotu. Proto si pro tyto pravidelné kontroly vyberte způsob, který vám bude co nejvíce vyhovovat. 

Prvním možným a základním řešením jsou papírové testovací proužky, které se ponořují do bazénové vody. Proužek se ihned zbarví do odstínu, podle kterého lze dle přiložené barevné stupnice na obalu určit naměřené hodnoty.

Trochu pokročilejším nástrojem je kapkový tester. Test se provádí pomocí činidel, která se společně s vodou nalijí do testovací tuby. Tyto činidla zbarví vodu v tubě do odstínu, podle kterého lze dle přiložené barevné stupnice určit naměřené hodnoty.

Pak tu máme další pomůcku, která je mnohem snadnější na použití a dosahuje velmi přesných výsledků. Jedná se o digitální pH metr, který měří hodnotu pH a okamžitě ji zobrazuje na digitálním displeji.

Pro profesionální analýzu bazénové vody doporučujeme zakoupit digitální fotometr, který kromě hodnoty pH měří i další parametry, například chlór, alkalitu nebo kyselinu kyanurovou. Přístroj lze propojit s aplikací, kde naleznete všechny naměřené hodnoty a můžete zde s nimi i dále pracovat.

Správná hodnota pH – klíčový faktor při údržbě bazénové vody
Správná hodnota pH – klíčový faktor při údržbě bazénové vody

Jak se upravuje hodnota pH?

Hodnota pH se vždy upravuje pomocí speciální bazénové chemie. Pro snížení hodnoty pH se používá prostředek pH Minus a naopak pro zvýšení hodnoty pH sáhněte po prostředku pH Plus.

V České republice se setkáváme spíše se zdroji tvrdé a středně tvrdé vody s vyšším pH, které může dále navyšovat například aplikace chlóru. Proto pokud máte doma tvrdou vodu, je velmi pravděpodobné, že budete muset pH bazénové vody spíše snižovat.

Chcete-li si usnadnit údržbu bazénové vody, pořiďte si automatický dávkovač chemie, který průběžně analyzuje kvalitu vody a úměrně aktuálnímu stavu dávkuje kromě pH i samotný chlór a postará se za vás o správnou kvalitu vody ve vašem bazénu. Pro automatické dávkovače vždy používejte speciální tekutou bazénovou chemii, které je k tomu určená.

Proč je hodnota pH důležitá?

Rozhodně tento klíčový ukazatel kvality bazénové vody nepodceňujte. Některé druhy chemie mohou být při nesprávné hodnotě pH naprosto neúčinné. Navíc voda s vysokým pH může způsobovat vznik usazenin a dráždit oči, pokožku a vlasy.

Díky správné hodnotě pH dosáhnete nejlepších výsledků a správné účinnosti veškeré chlorové i bezchlorové bazénové chemie.

Co dalšího může pomoci k dosažení čisté bazénové vody?

Pro dosažení čisté bazénové vody zvolte vhodné prostředky bazénové chemie pro dlouhodobou údržbu. Na našem e-shopu můžete vybírat ze široké nabídky chlorovébezchlorové chemie a zakoupíte u nás i algicidy proti řasámzazimovačevločkovačezvýhodněné sety chemie a další. 

Ale nevsázejte pouze na chemii. Pro doplnění účinku chlorové i bezchlorové chemie doporučujeme vybavit váš bazén UV lampou, která účinně odstraňuje bakterie, řasy, viry i plísně a zabraňuje rozmnožování mikroorganismů.

Zaměřte se i na výběr správné filtrace, která představuje srdce každého bazénu. Pamatujte, že filtrační jednotka by měla přefiltrovat celý bazén během max. 6 až 7 hodin. Za nás jsou nejspolehlivějším a nejlepším řešením pískové filtrace.

A nakonec nezapomínejte na prevenci. Bazén doporučujeme zakrývat vždy, když se nekoupete. V hlavní koupací sezóně vám nejlépe poslouží solární plachta, mimo sezónu zakryjte bazén krycí plachtou. Chcete-li preventivní opatření dotáhnout k dokonalosti, pořiďte si solární sprchu, díky které omezíte množství nečistot, které se dostanou do bazénu.

Správná hodnota pH – klíčový faktor při údržbě bazénové vody

Budete-li mít jakékoliv dotazy ohledně výběru bazénové chemie nebo příslušenství, využijte našich dlouholetých zkušeností s údržbou bazénů Technypools a obraťte se na naši zákaznickou podporu na e-mailu: info@swimi.cz nebo nám zavolejte na tel.: 607 015 212. Jsme tu pro vás a rádi vám poradíme.